Als verpleegkundige kom ik vaak in aanmerking met bloed en zie ik wat gedoneerd bloed kan betekenen voor patiënten. Ik had al een tijdje het voornemen om zelf ook bloed te doneren, maar eigenlijk nooit de stap genomen om het ook daadwerkelijk te doen tot eind vorig jaar. Mijn vriendin Claire en haar zoon en dochter hebben een afweerstoornis; door het tekort aan antistoffen zijn ze extra gevoelig voor infecties. Voordat Claire haar ziekte aan het licht kwam, had ze vier longontstekingen in een jaar, misschien wel vierentwintig oorontstekingen en vaak de griep. Plasmadonoren zijn voor Claire en haar dochter van levensbelang. Ze zijn afhankelijk van een antistof (immunoglobulines) dat gehaald wordt uit bloedplasma. Via een infuus krijgen ze de antistoffen uit het plasma binnen. Dat is om hun afweersysteem op pijl te houden. Om deze reden ben ik begonnen met bloedplasma doneren. Achteraf vind ik het jammer dat ik de stap pas heb genomen toen ik er van dichtbij mee geconfronteerd werd. Ik had al veel eerder mensen kunnen helpen. Ook al is de kans klein, stiekem hoop ik steeds dat mijn afweerstoffen bij mijn vriendin of haar dochter terecht komen.
Bloedplasma doneren gaat anders te werk dan bloed doneren. Bij bloed doneren ben je na een kwartiertje al klaar, bij bloedplasma duurt het ongeveer één uurtje. Als je plasma doneert, word je plasma van je rode bloedcellen gescheiden door een machine. Daarna houdt de bloedbank het plasma en krijg jij de rode bloedcellen terug in je lichaam. De hoeveelheid plasma dat ze afnemen, hangt af van je lengte en gewicht. Bij bloeddonatie is scheiden niet nodig. Hierdoor kan je ook vaker plasma doneren, namelijk elke twee weken. Bij bloed doneren kan je als vrouw drie keer in het jaar doneren en als man vijf keer. Er worden steeds meer toepassingen gevonden voor plasma die mensen hun leven dragelijker te maken. Bloedplasma wordt gebruikt als grondstof voor levensverbeterende of levensreddende medicijnen voor ruim 100 ziektes en aandoeningen, zoals bij bloedstollingstoornissen en auto-immuunziektes. Het maakt ook niet uit welke bloedgroep je hebt als je bloedplasma wilt doneren.
De bloedbank waar ik doneer heeft laatst een oproep gedaan, omdat ze tekort hebben aan bloedplasma’s. Vandaar dat ik het belangrijk vind om meer bewustzijn te creëren onder de mensen. Het kost misschien wel een uurtje van je dag, maar door middel van jouw (bloed)plasma kan jij heel veel mensenlevens redden of verbeteren!
Wil jij net als Olaf ook helpen? Check dan www.sanquin.nl. Hier kan je alle informatie over (bloed)plasma doneren vinden.
Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?