Als je in Nederland aan de slag wil als professional en voor meerdere opdrachtgevers wil werken, heb je grofweg twee keuzes: je start als ZZP’er of gaat werken via een detacheringsbureau. Hoewel het werken als ZZP’er veel overeenkomsten heeft met werken via een detacheringsbureau zijn er ook belangrijke verschillen op juridisch, financieel en organisatorisch vlak.
Naast deze verschillen spelen recente ontwikkelingen omtrent schijnzelfstandigheid een grote rol in het bepalen welke vorm het beste bij jouw situatie past. Om jou een beeld van beide vormen te geven leggen we je graag meer uit over de verschillen tussen de twee.
Als ZZP’er ben je als zelfstandige ondernemer verantwoordelijk voor je eigen bedrijfsvoering. Je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel, factureert zelf je uren aan opdrachtgevers en zorgt voor je eigen administratie en belastingaangifte.
Je hebt veel vrijheid: je bepaalt zelf welke opdrachten je aanneemt, wat je uurtarief is en hoe je je tijd indeelt. Tegelijkertijd brengt dit risico’s en verantwoordelijkheden met zich mee. Je moet zelf zorgen voor voldoende omzet, reserves, verzekeringen (bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering) en het opbouwen van een pensioen.
Bovendien dien je er als ZZP’er alert op te zijn dat de Belastingdienst jou ook daadwerkelijk als ondernemer erkent. Je mag niet in een situatie belanden waarin je eigenlijk een werknemer bent zonder dat er sprake is van een dienstverband.
Bij detachering werk je in loondienst bij een detacheringsbureau, dat jou vervolgens ‘uitleent’ aan diverse opdrachtgevers. Het detacheringsbureau is verantwoordelijk voor jouw salaris, sociale lasten, verzekeringen en overige werkgeversverplichtingen. Hierdoor geniet je als gedetacheerde meer zekerheden, zoals doorbetaling bij ziekte, pensioenopbouw en vaak ook opleidingsmogelijkheden.
Wil je meer informatie over detachering bij buro Nexus?
Het verschil tussen werken als ZZP’er en bij een detacheringsbureau zit in tot hoeverre jij je eigen beslissingen wil maken, het ondernemersrisico, financiële zekerheid en verantwoordelijkheden. Waar een ZZP’er volledige vrijheid maar ook meer risico draagt, biedt detachering meer zekerheid en structuur. En ook vrijheid heb je genoeg bij detachering: past een opdracht minder bij je dan je had gedacht? Dan gaan we samen met je op zoek naar een nieuwe opdracht.
In de afgelopen jaren is de aandacht voor schijnzelfstandigheid flink toegenomen. De Belastingdienst wil dit tegengaan, omdat het zorgt voor oneerlijke concurrentie, een gebrek aan sociale bescherming en onduidelijkheden over verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Bij schijnzelfstandigheid lijkt het namelijk alsof mensen als ZZP’ers werken op papier, maar in de praktijk functioneren zij als werknemer. Ze hebben één opdrachtgever, krijgen vaste instructies en dragen niet de ondernemersrisico’s die ZZP’ers dragen.
Er wordt om deze redenen al langer gewerkt aan wet- en regelgeving om schijnzelfstandigheid aan te pakken. De Wet DBA is ingevoerd, maar de handhaving ervan is in de afgelopen jaren telkens uitgesteld. Daar komt in januari verandering in!
Meer informatie over schijnzelfstandigheid en de aankomende veranderingen lees je op onze pagina over schijnzelfstandigheid.
Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?