4 maart is het World Engineering Day. Op deze dag vieren we de bijdrage van Ingenieurs aan een betere en duurzame wereld. Wij spraken met twee consultants over hoe zij bijdragen aan duurzaamheid op hun project.
Cedric is 28 jaar oud en is afgestudeerd aan de opleiding Burgerlijk Ingenieur Werktuigkunde-Elektrotechniek. Binnen deze studie heeft hij een specialisatie gevolgd in mechanische energietechniek. Na zijn studie is hij bij buro Nexus komen werken en zo is hij terecht gekomen bij TREMEC. Een toonaangevende fabrikant in productie en assemblage van componenten en transmissies van sportwagens. Inmiddels zijn we vijf jaar later en Cedric zit nog steeds met veel plezier op project bij TREMEC. De eerste twee jaar heeft hij gewerkt als Consultant Development Engineer en de laatste jaren is hij actief als Consultant Design Engineer.
Op zijn project heeft Cedric veel te maken met elektrificatie. Deze trend is de afgelopen jaren steeds groter geworden en brengt mooie uitdagingen met zich mee. Toch komt dit altijd goed, want zoals Cedric zelf zegt: ‘’In onze branche is geen enkel probleem onoplosbaar’’. Zo werkt hij aan ontwikkelingen binnen de elektrificatie van de auto-industrie. Het streven? Een maximale efficiëntie van de transmissies. Zo draagt hij zijn steentje bij aan de duurzaamheid van de sector.
Cedric vindt het belangrijk dat er aandacht besteed wordt aan duurzaamheid binnen de sector. Volgens hem is het geen geheim dat de auto-industrie een behoorlijke bijdrage levert aan de CO2-uitstoot. Hiermee draagt de sector ook de verantwoordelijkheid om hier iets tegen te doen. Op zijn project doen ze dit door middel van elektrificatie, maar er speelt veel meer. Ingenieurs zijn ‘problem solvers’ in de breedste zin van het woord, dus ook dit probleem kunnen zij verhelpen. Echter is hij van mening dat iedereen een inspanning moet doen. Ongeacht welke branche of persoon. Alle beetjes helpen!
Jasper is 27 jaar oud en is afgestudeerd aan de opleiding Elektromechanica. Daarna is hij zich gaan verdiepen binnen dit vakgebied door één jaar stage te lopen aan de universiteit van Guimaraes in Portugal. Hierna is hij aan de slag gegaan bij buro Nexus waar hij inmiddels bijna vier jaar werkt. Het grootste deel van deze periode heeft hij als Consultant Mechanisch Ontwerpingenieur gewerkt bij Balliu. Een machinebouwer die machines ontwikkelt met slimme laseroplossingen. Hierbij liggen de specialisaties bij snijden, lassen, cladding en ablatie.
Zo maakt Balliu vooral prototypemachines. Deze machines komen op aanvraag van klanten binnen, waarna ze door worden gestuurd naar de afdeling van Jasper. Hier wordt het proces in gang gezet. Zij tekenen de machines tot in detail uit, waarna ze zich bezighouden met de opvolging van verschillende fases. Dit gaat van de aankoop- tot de opstartfase bij de klant. Jasper geeft aan dat ze binnen Balliu veel bezig zijn met innovatie en duurzaamheid. Zo produceren ze bijvoorbeeld machines die ingezet worden om het openbaar vervoer in India vorm te geven en dragen de machines van Balliu ook bij aan de productie van elektrische auto’s. Alles voldoet aan Europese kwaliteit, waardoor de machines garant staan voor robuuste en duurzame installaties.
Ook Jasper vindt het belangrijk dat de sector een grote bijdrage moet leveren aan verduurzaming. Zo geeft hij aan dat de tijd binnen zijn branche nooit stil staat. ‘’Wij als ingenieurs zijn voorlopers, dus wij kunnen een belangrijke bijdrage leveren.’’
Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?