De wintertijd is ingegaan en de discussie voor een permanente zomer- of wintertijd is gestart. Als het van de bouwsector afhangt, wordt het permanent wintertijd. Dit zeggen acht op de tien bouwbedrijven die vaak buiten werken, zoals wegenbouwers en ruwbouwaannemers.
De wintertijd is de oorspronkelijke ‘echte tijd’ en de zomertijd is bedacht om energie te besparen. Dit idee stamt uit de jaren 70. Er was een grote wereldwijde oliecrisis en om meer gebruik te maken van het natuurlijk licht werd de zomertijd ingevoerd. Door de klok één uur vooruit te zetten, is het ’s avonds langer licht waardoor er meer gebruik gemaakt kan worden van het daglicht. Door meer gebruik te maken van het daglicht, gebruik je minder energie wat gunstig was tijdens de crisis.
Als het aan het Europees Parlement ligt dan stopt het verzetten van de klok. Of er daarna gekozen wordt voor een permanente zomer- of wintertijd is aan alle landen zelf. Toch? Dat blijkt niet helemaal waar. Om te voorkomen dat er binnen Europa een overvloed aan tijdzones ontstaan, moet er een raad komen die dit gaat peilen. Zo willen ze voorkomen dat bijvoorbeeld België een andere tijd aanhoudt dan Nederland. De afgelopen jaren stond dit punt steevast op de agenda van het parlement, maar vanaf 2021 is dit niet meer van toepassing. Daarom blijft het aanstellen van een raad en een definitieve beslissing uit. Het lijkt dus nog wel even te gaan duren voordat de discussie ten einde is.
Als het aan de bouwbedrijven ligt, dan schakelt België permanent over op wintertijd. De voornaamste reden hiervoor is dat de wintertijd het beste aansluit bij de natuurlijke zonnetijd, waardoor de werkuren het best overeenkomen met de daglichturen. Wanneer er gekozen wordt voor de zomertijd, dan moeten bouwvakkers in de winterperiode veel langer in het donker werken. Dit is niet alleen gevaarlijker, maar ook stukken minder rendabel gezien de energiecrisis.
Robert de Mûelnaere, bestuurder van de Confederatie Bouw: “Het is de meest verstandige optie voor de bouw om voor het permanent instellen van de wintertijd te kiezen. Dat was voor 1977 trouwens zo goed als altijd het geval in ons land. Die keuze komt het best overeen met de modus operandi van de meeste bouwbedrijven. We merken trouwens dat bouwondernemingen die voor de zomertijd opteren dat vooral doen om extraprofessionele redenen, bijvoorbeeld om sociale activiteiten te vervullen.”
De sectororganisatie hoopt evenwel dat er in heel Europa voor eenzelfde standaardtijd wordt gekozen. Constant afwisselen van tijdzone binnen Europa zou te gek voor woorden zijn.
Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?