Duurzaamheid is één van de toppunten in de agenda’s van overheden en organisaties. We kunnen er dan ook niet om heen: er zijn steeds meer milieu-inspecties en men produceert meer milieubewuste en duurzame alternatieven. Tal van initiatieven, zoals Vlaanderen Circulair, spelen in op deze maatschappelijke noodzaak. Zij willen tegen 2050 een circulaire economie realiseren, waarbij men grondstoffen en producten hergebruikt. Op deze manier sluit men de kringloop van materialen en vermindert men de globale CO2-uitstoot.
Echter, beperken deze duurzame initiatieven zich niet tot de overheid, maar is dit een lijn die kan worden doorgetrokken naar zowel de Construction als de Industry & Manufacturing. Onze consultants hebben dan ook het een en het ander te vertellen over duurzaamheid!
Onze Consultant Construction, Martijn Theunissen, is gepassioneerd door alles wat met houtskeletbouw te maken heeft. Wij vonden voor hem dan ook een project op maat bij HSBB, een bedrijf dat lage-energie-woningen op de markt brengt aan de hand van houtskeletbouw. Martijn vertelt dat deze manier van bouwen, verschillende voordelen met zich mee brengt. In eerste instantie bespaar je energie én kosten, doordat ze de woningen goed kunnen isoleren. Hout is makkelijk te bewerken, maar is van nature ook nog eens isolerend. Een ander voordeel is dat houtskeletbouw ecologisch verantwoord is. Hout dat gekapt wordt, kan men terug aanplanten. Beton daarentegen, wordt van cement gemaakt en is niet onuitputtelijk.
Niet alleen binnen de Construction vind je de trend van duurzaamheid terug, maar ook binnen de Industry & Manufacturing. Zo staat Anthony Misseeuw, Consultant I&M, op een project waarbinnen hij zich volledig kan uitleven in het automatiseringsproces. Het doel van automatisering is volgens hem, dat je een perfect zelf-draaiend productieproces ontwikkelt. Automatisatie maakt energie-efficiënt en milieubewust produceren mogelijk, doordat je alles op voorhand kunt instellen. Allerlei zaken worden zowel op elektrisch als mechanisch niveau uitgetest. Aan de hand van deze simulaties kan je dan op voorhand goed inschatten welke eventuele fouten, zoals een te zware belasting, kunnen voorkomen in het productieproces. Hoe meer van deze zaken tijdig ingeschat kunnen worden, hoe meer je energiebesparend kunt werken.
Onze Consultant Construction, Martijn van Doorn, vertelt ons dat in België en in Nederland de modernisering volop aan de gang is. Steeds meer voorbereidende zaken verlopen digitaal. Een goed voorbeeld hiervan is BIM (Building Information Modelling), wat interessant is voor een bepaalde aanbesteding van bepaalde orde. Het gaat hier om een digitaal bouwmodel, dat een virtuele weergave van het bouwwerk vormt. Dit zodat alle objecten eerst digitaal in detail ingetekend zijn, waardoor er onaangename verrassingen vermeden worden bij de latere, effectieve uitvoering. BIM zorgt er dus voor dat je, net zoals bij het automatiseringsproces, alles op voorhand nauwkeurig kunt visualiseren en simuleren. In dit geval, kun je gebouwen energievriendelijk ontwerpen, doordat je eventuele fouten en toevoegingen tijdig kunt inschatten.
Ben jij technisch talent en ben je bovendien klaar om mee te bouwen aan een duurzame toekomst? Top! Dan zijn wij op zoek naar jou! Bij buro Nexus kun je proeven van verschillende keukens mét het comfort van een vast contract. Bovendien is jouw werkgeluk onze prioriteit. Wil jij na dat ene project, je toch specialiseren binnen een ander vakgebied? Geen probleem! Bij ons kun je flexibiliteit verwachten. Dus, ben jij klaar voor een duurzame toekomst bij ons? Neem dan contact met ons op en we bekijken graag de mogelijkheden!
Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?