De zomer is weer in het land en daarmee ook het jaarlijkse bouwverlof! De bouwsector neemt tijdens deze periode enkele weken collectief vrij. De start en duurtijd hiervan is afhankelijk per provincie. Het bouwverlof is echter niet verplicht. Het is dan ook geen wetgeving, maar eerder een regeling. De bouwsector legt in samenspraak deze vakantieperiode vast.
Het bouwverlof is dus een georganiseerde regeling tussen verschillende bouwbedrijven. Hoe is deze goed geoliede machine dan eigenlijk tot stand gekomen? Wel, volgens de Confederatie Bouw was deze vakantieperiode vroeger helemaal niet per regio vastgelegd. Het was zelfs een plaatselijk gebeuren, waardoor men dit meestal afstemde op lokale evenementen. Zo haalt de Confederatie Bouw aan dat men dit in de regio Antwerpen afstemde op de Sinksenfoor en in West-Vlaanderen hield men dan weer rekening met de belangrijkste opdrachtgevers zoals textielbedrijven. Intussen is onze huidige maatschappij veel internationaler geworden. Daarom is het niet meer haalbaar om per bedrijf alles lokaal af te stemmen.
Als bouwbedrijf ben je echter niet verplicht om je aan deze vakantieperiode te houden. Het is slechts een aanbeveling, aangezien het paritair comité geen collectieve sluitingsperiode vastlegt.
Zo deelt de Bouwunie dat één op acht bouwbedrijven dit jaar afwijkt van het collectief bouwverlof. Er is namelijk steeds meer nood aan flexibiliteit binnen de bouwsector. Ook de coronacrisis speelt hier een belangrijke rol in, aangezien men niet meer zo snel op vakantie kan vertrekken. Bovendien investeren steeds meer mensen in vastgoed, waardoor het aantal bouwprojecten ook toeneemt en men het werk dus niet kan stilleggen.
We kunnen ons afvragen waarom bepaalde bedrijven al dan niet beslissen om deel te nemen aan het bouwverlof. Men kan dan ook voor iedere kant bepaalde argumenten aanhalen. Zo zorgt het bouwverlof dat verschillende actoren op elkaar worden afgestemd. Architecten die op vakantie gaan, kunnen bijvoorbeeld de werf niet meer begeleiden. Het is dus handig als alle werknemers collectief vakantie inplannen, zodat er een duidelijke planning is. Aan de andere kant, moeten bepaalde bedrijven wel doorwerken, omdat ze niet volledig kunnen sluiten tijdens het bouwverlof. Voor hen kan het in deze periode moeilijker zijn om personeel te vinden.
Bij buro Nexus hebben wij een grote portefeuille aan flexibele en bekwame consultants. Projectsourcing is dan ook dé oplossing indien je nood hebt aan tijdelijke versterking. Blijf jij als bedrijf gewoon doorwerken tijdens het bouwverlof, maar kun je maar geen personeel vinden? Neem dan zeker contact met ons op en dan kunnen we verder bekijken wat we voor jou kunnen !
Morgen een eerste project.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?