Schijnzelfstandigheid

Bij schijnzelfstandigheid lijkt het alsof je werkt als zelfstandige, maar in feite ben je in loondienst. Als de verhouding tot je opdrachtgever lijkt op loondienst, kan de Belastingdienst bepalen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. In dat geval komen daar de nodige gevolgen bij kijken.

Omdat dit belangrijke informatie is voor alle ZZP’ers, dus ook in de zorg, lichten we graag toe wat schijnzelfstandigheid precies is, hoe je het kunt herkennen, hoe je het kunt voorkomen en vooral: is er een kans op schijnzelfstandigheid bij het werken bij buro Nexus?

Zo weet je of er sprake is van schijnzelfstandigheid

Gelukkig is er een manier om zelf te checken of de opdracht die je uitvoert niet toch een dienstverband is. De Belastingdienst gebruikt de volgende vragen:

  • Moet je de klus zelf uitvoeren, of is het mogelijk iemand anders te sturen?
  • Ben je zelf de baas over hoe je de opdracht uitvoert of is de opdrachtgever dat? Anders gezegd: is er sprake van een gezagsverhouding?
  • Krijg je een vaste vergoeding/loon per maand? En loopt de uitbetaling van loon door als je ziek bent?

Wanneer het mogelijk is iemand anders in jouw plaats te sturen, neigt dit naar schijnzelfstandigheid. Een opdrachtgever kiest een zelfstandige specifiek om zijn/haar kwaliteiten en als jij iemand anders kan sturen, ben je dan echt werkzaam als zelfstandige?

Het uitvoeren van een opdracht voor een opdrachtgever gaat altijd in overleg. Jij voert de opdracht uit en krijgt daar feedback op, maar als zelfstandige bepaal je zelf hoe je tot het eindresultaat komt. Is dat niet het geval en beslist jouw opdrachtgever hoe je de opdracht uitvoert? Dan werk je niet als zelfstandige.

De laatste vraag die de Belastingdienst stelt om te checken of er sprake is van schijnzelfstandigheid is of er een vaste vergoeding per maand is en of dat wordt doorbetaald als je ziek bent. Een zelfstandige krijgt betaald per opdracht en moet zelf zorgen voor inkomen bij ziekte. Krijg je per maand betaald en doorbetaald als je ziek bent? Dan werk je niet volledig als zelfstandige en is er sprake van schijnzelfstandigheid.

De gevolgen van schijnzelfstandigheid

Beslist de Belastingdienst dat er sprake is van schijnzelfstandigheid? Dan ben je fiscaal gezien geen ondernemer en kan de opdracht die je uitvoert worden aangemerkt als een zogenaamd fictief dienstverband. Je moet stoppen met je opdracht en zit zonder werk.

Dat je geen ondernemer bent, wil echter niet zeggen dat je werknemer bent. Je valt als het ware tussen wal en schip. Bij schijnzelfstandigheid wordt je dus niet beschermd door het arbeidsrecht: geen doorbetaling bij ziekte of bescherming tegen ontslag, bijvoorbeeld.

Bij buro Nexus ben je altijd beschermd

Het werken bij een detacheringsbureau in de zorg geeft je bescherming tegen de hierboven genoemde risico’s. Je bent in dienst bij buro Nexus, maar zet jouw expertise in bij uiteenlopende opdrachtgevers binnen de zorg. Is er tijdelijk geen passende opdracht? Geen zorgen! Je blijft bij ons op de payroll staan terwijl we zoeken naar je volgende uitdaging in de zorg.

Hoe kan schijnzelfstandigheid voorkomen worden?

Als ZZP’er ben je zelf verantwoordelijk voor de afspraken die je maakt met opdrachtgevers. Je bent eigen baas en de opdracht die je aanneemt mag je, binnen de kaders van de opdracht, volledig in eigen hand en naar eigen inzien uitvoeren. Duidelijke afspraken maken over de verhouding tussen jouzelf en je opdrachtgever is de beste manier om eventuele schijnzelfstandigheid te voorkomen, zeker als je meerdere opdrachten uitvoert voor dezelfde opdrachtgever.

Wat gaat er veranderen in 2025?

Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst met een speciaal team actiever inzetten op de controle van schijnconstructies. Het zogenaamde handhavingsmoratorium wordt opgeheven en dat houdt in dat er vanaf het nieuwe jaar boetes en naheffingen uitgedeeld worden aan opdrachtgevers die ZZP’ers middels een verkapt dienstverband in dienst hebben. Er werd voorheen ook gehandhaafd, maar vanwege het moratorium stonden daar geen boetes tegenover.

Heb je nog vragen?

Benieuwd hoe het werken bij een detacheringsbureau jouw carrière vooruit helpt, en welke voordelen het biedt ten opzichte van het werken als ZZP’er? Neem dan contact op met een van onze Talent Masters.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?







    Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief