Op 14 juni is het Wereld Bloeddonordag. Op deze dag staan we over de hele wereld stil bij het belang van het doneren en krijgen van bloed. Vandaag bedanken we iedereen die belangeloos bloed, plasma of bloedplaatjes doneert. Wereldwijd worden daarmee veel levens gered. Alleen in Nederland ontvangen jaarlijks al 250.000 mensen een bloedtransfusie met rode bloedcellen, bloedplaatjes en/of plasma. Wil jij graag bloed doneren, maar twijfel je nog? In dit artikel vertellen wij jou waarom het doneren van bloed zo belangrijk is.
Het was 1900 toen Karl Landsteiner tijdens zijn onderzoek naar bloedtransfusies tot een cruciale ontdekking kwam: het ABO-bloedgroepensysteem. Hij kwam erachter dat het bloed van verschillende mensen niet altijd overeenkomt. De slaagkansen van transfusies gingen vanaf dat moment in een stroomversnelling. Niet gek dat Landsteiner in 1930 de Nobelprijs voor Geneeskunde ontving. Ter ere van Karl Landsteiner, besloot de VN in 2004 om de Wereld Bloeddonordag in het leven te roepen. Jaarlijks vindt de Wereld Bloeddonordag plaats op 14 juni, de verjaardag van Karl Landsteiner.
Door de jaren heen werd de techniek van Landsteiner telkens geoptimaliseerd. Zo ontdekten Karl Landsteiner en Alexander Solomon Wiener in 1940 het antigeen Rh (D). Door deze ontdekking werd de verklaring gevonden voor de onopgehelderde complicaties die tijdens bloedtransfusies plaatsvonden. In de loop van de tweede helft van de 20e eeuw optimaliseerde men het proces stapsgewijs. De specifieke behoeften van patiënten aan bepaalde bloedonderdelen kwamen hierdoor beter in beeld.
Vandaag de dag worden afgenomen bloedstalen onderzocht en kan elke mogelijke afwijking worden achterhaald. De gezondheidsrisico’s voor zowel de donor als de ontvanger worden makkelijk in kaart gebracht. De huidige technologie verzekert ons dus dat we veilig bloed kunnen doneren!
Wist je dat het lichaam van een gezonde, volwassen persoon 4 à 6 liter bloed bedraagt? Daar kunnen we allemaal wel een beetje van missen, toch? Bovendien komen we allemaal op een bepaald punt in ons leven in aanraking met een tekort aan bloed. Denk bijvoorbeeld aan een ongeval, een operatie of een bepaalde ziekte.
“Toen mijn oma ziek werd had ze veel bloedtransfusies nodig, daarom vonden mijn zussen en ik het mooi om iets terug te doen voor de bloedbank. We hebben ons aangemeld als bloeddonor. Het is een super kleine moeite en je helpt er een ander mee.” – Valérie van der Meule, Talent Master bij buro Nexus
Jouw donatie maakt zonder enige twijfel verschil. Bloed geven, doet leven. Elke bloedgroep is cruciaal. Jouw bloedgroep bepaalt aan wie je kan doneren, maar ook waarvoor je in aanmerking komt:
Twijfel je nog of je in aanmerking komt voor het worden van bloeddonor of wil je meer informatie over het geven van bloed, plasma of bloedplaatjes? Op de website van Sanquin kun je alle informatie vinden. In Nederland is Sanquin de organisatie die zorgt voor de bloedvoorziening en redt daarmee 250.000 mensenlevens per jaar.
“Ik geef nu al 7 jaar bloed. Het is een kleine moeite, maar je bereikt er wel iets groots mee! Het geeft voldoening om te geven. Deze ingesteldheid tracht ik ook door te geven aan mijn dochter van 6. Hopelijk volgt ze binnen 10 jaar mijn voorbeeld.” – Katrien van Praet, Operations Director bij buro Nexus
Niet alleen het doneren van je bloed kan levensreddend zijn. We willen vandaag ook het doneren van stamcellen onder de aandacht brengen. De stamcellen in ons lichaam zorgen ervoor dat we gezond blijven. Raak je gewond of ben je ziek? Dan kan het zijn dat ook je cellen gewond raken of zelfs doodgaan. Als dit gebeurt activeren jouw stamcellen en repareren ze beschadigd weefsel en vervangen ze de dode cellen. Voor mensen met bijvoorbeeld leukemie of een ziekte van het afweersysteem kunnen jouw stamcellen levensreddend zijn.
“Mijn drijfveer om stamceldonor te worden is dat je iemands leven kan redden met jouw stamcellen. Dit zijn de mensen met de vreselijke ziekte leukemie. Ik vind het heel waardevol dat ik met mijn gezonde stamcellen iemands leven kan redden of verbeteren. Voor mij een kleine moeite, voor hen een kwestie van leven en dood.” – Chelsea Kranenborg, Office Manager bij buro Nexus
Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?