Hoi hoi! Dat wil ik zeker. Mijn naam is Melanie Nijenkamp. Ik woon in Nijverdal met mijn man en twee zonen. Binnenkort vier ik dat ik al 22 jaar getrouwd ben!
Twee jaar terug ben ik via LinkedIn door jullie benaderd. Ik had toen al interesse in detacheren, omdat ik ervan houd om afwisselend werk te doen. Hiervoor heb ik als incassomedewerker gewerkt en toen detacheerde ik ook al 7 à 8 jaar. Ik heb detacheren dus altijd al interessant gevonden. Ik ben gestopt als incassomedewerker, omdat ik voelde dat het werk toch niet helemaal bij me paste. Je benadert mensen op een hele andere wijze dan een zorgmedewerker. Zodoende besloot ik om de overstap te maken naar verpleging en verzorging. Ik vind het leuk om nieuwe organisaties te leren kennen en te zien hoe zij te werk gaan. Je leert veel van detacheren en ik neem de kennis die ik bij het ene project vergaar, mee naar het volgende project. Ik heb het op een gegeven moment wel gezien, als ik lang bij één organisatie werk en dan is het fijn dat ik weer door kan naar het volgende project. De afwisseling en diversiteit past dus echt bij mij!
In de zorg werken geeft mij energie! Wat een groot verschil is als je het vergelijkt met mijn vorige baan, waar het me juist veel energie kostte. Op een gegeven moment moet je mensen sommeren om rekeningen te betalen en moet je ze daar de hele tijd voor contacteren. De zorg is totaal niet zo. Je benadert mensen op een hele fijne en positieve manier. Ik kan iets voor mensen betekenen ook al is het maar klein. Ik vind in de zorg werken heel erg bijzonder werk, waar ik veel voldoening uithaal.
Natuurlijk! Zoals het woordje al zegt, werken in de thuiszorg kan betekenen dat je bij iemand thuis helpt bij de verzorging of bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis. Bij mijn huidige project ga ik zelf langs bij mensen thuis. Dit vind ik altijd heel bijzonder, omdat je je cliënten in hun eigen omgeving komt ondersteunen. De mensen die je gaat helpen, kunnen een lichamelijke beperking hebben of ze hebben een ziekte, dus het is heel afwisselend wat je kan en mag doen als je ze bezoekt. De hulp kan variëren van het geven van medicatie, douchen, wondverzorging, injecties, maar het kan ook zomaar zijn dat je een stukje palliatieve zorg moet geven. De leeftijdscategorie kan ook nog wel eens verschillen. Ik heb cliënten gehad die 25 jaar zijn, maar ook cliënten die tegen de honderd jaar aanzitten. Ik vond dat ook bijzonder om te ontdekken, dat cliënten ook veel jonger waren dan ik. Zorg geven aan zulke jonge mensen doet best wel wat met je, maar je helpt ze waar nodig. In de thuiszorg werken betekent dat je mensen eigenlijk stimuleert om zoveel mogelijk zelfstandig te worden, daarbij probeer je te voorkomen dat ze zieker worden.
Ik ben vanochtend vroeg begonnen. Om 7 uur stond ik bij mijn eerste client. Na negen cliënten te hebben bezocht, was ik om een uur of twaalf klaar. Vergis je niet, mijn werkdag is niet zo kort! Om vijf uur s ’middags begin ik namelijk weer tot een uurtje of half 7. In die tijd heb ik bereikbare dienst. Dat houdt in dat ik in een cluster zit waarin ik opgeroepen kan worden door cliënten die een alarmsysteem hebben en die gebruikt hebben voor hulp. Je moet een rijafstand van 20 minuten hebben als je bereikbare dienst hebt. Een client kan het alarmsysteem gebruiken wanneer ze bijvoorbeeld iets hebben laten vallen en niet meer zelfstandig kunnen oprapen. Ze kunnen hierdoor in paniek raken. Je hebt ook wel eens dat een katheter niet meer loopt, of dat iemand zich verward voelt en zich geen raad weet. Ik ben dan in die tijd on call om die mensen te helpen. Om half 7 ben ik klaar met mijn bereikbare dienst en begint mijn normale dienst tot een uurtje of 11 s ’avonds. Dan is mijn werkdag weer voorbij!
Het is eigenlijk heel simpel, ik word er gelukkig van om met mijn eigen buro Nexus autootje naar projecten te reizen. Mijn werkgeluk zit voornamelijk in het leren kennen van nieuwe mensen en nieuwe organisaties.
Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?