Werken in de GGZ

Wil jij graag aan de slag in de Geestelijke Gezondheidszorg, maar weet je eigenlijk niet zo goed wat je te wachten staat? Geen probleem! In dit blog vertellen wij jou alles over deze sector en delen wij verschillende mooie vacatures. Heb je na dit blog nog vragen? Dan gaan we graag met je in gesprek!

Welke vaardigheden heb je nodig om te werken in de GGZ?

Zoek jij uitdaging in je werk en wil je écht iets betekenen voor mensen? Dan is werken binnen de GGZ misschien geschikt voor jou, maar om hierachter te komen is het goed om eerst te weten wat de GGZ van je vraagt. Het kan namelijk uitdagend en ingewikkeld zijn. Je krijgt te maken met mensen die in de war zijn en je minder goed begrijpen. Om hier goed mee om te kunnen gaan is het belangrijk dat je bepaalde eigenschappen bezit waardoor je deze mensen goed kan helpen. Wij hebben deze voor jou op een rijtje gezet.

  • Binnen je werk in de GGZ is het belangrijk om geduldig te zijn. Mensen begrijpen je minder goed en kunnen snel in emotie schieten. Het is belangrijk dat jij in deze situaties rustig blijft en deze op een goede manier afhandelt. Begrip tonen is hierbij cruciaal.
  • Samenwerken is erg belangrijk binnen dit vakgebied. Door met het volledige team goed samen te werken zorg je ervoor dat de cliënt de beste zorg krijgt.
  • Binnen de GGZ is het belangrijk om een probleemoplossend vermogen te bezitten. Cliënten hebben vaak last van psychische klachten waardoor meestal in problemen wordt gedacht. Door hier juist op te reageren en te zoeken naar een oplossing kun je deze zorgen wegnemen.
  • Misschien wel de belangrijkste eigenschap voor het werken in de GGZ is empathisch vermogen. Het is namelijk van groot belang dat je jezelf kan inleven in anderen, zorgt dat mensen zichzelf op hun gemak voelen en dat je makkelijk contact maakt met verschillende doelgroepen.
GGZ vacatures

GGZ vacatures

Is een baan binnen de GGZ jou op het lijf geschreven? Dan ben je bij buro Nexus aan het juiste adres! Als detacheerder in de zorg hebben wij verschillende mooie vacatures voor jou. Wat dacht je van:

  • Verpleegkundig Specialist: hierin vorm je de toplaag van de verpleegkundige zorg. Je bent namelijk zowel verantwoordelijk voor de medische aspecten van de behandeling als voor de verpleegkundige handelingen van een patiënt. Dit doe je zelfstandig binnen je eigen deskundigheidsgebied waarbij je veel verantwoordelijkheid draagt.
  • Basispsycholoog: als basispsycholoog ga je aan de slag in een GGZ organisatie waar je kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen begeleidt en behandelt. Met jouw aandacht, begrip en denkvermogen zorg je ervoor dat de cliënt de best passende behandeling krijgt.
  • GZ-Psycholoog: je bent verantwoordelijk voor de diagnostiek en behandeling van cliënten. Dit doe je in een Mentaal Gezondheidscentrum voor zowel basis- als specialistische behandelingen. Voordat een cliënt komt, breng je de cliënt zo goed mogelijk in kaart en oordeel je of een behandeling noodzakelijk is.

Hoe zit de GGZ in elkaar?

Ruim 40 procent van de Nederlanders krijgt ooit te maken met problemen van psychische aard. Voor deze problemen ga je naar de huisarts en deze zal je zelf helpen of doorverwijzen naar een passende geestelijke gezondheidsverlener. Er zijn vier soorten zorg binnen de GGZ. Deze lichten we hieronder toe.

  • Huisartsenzorg en POH GGZ: de huisarts is bij problemen van psychische aard het eerste aanspreekpunt. Hij/zij gaat in gesprek over de vorm en ernst van de klachten en vormt hieruit een oordeel. Bij lichtere psychische klachten zal de huisarts in samenwerking met de Praktijkondersteuner Huisarts GGZ (POH GGZ) hulp bieden. Ook kan de huisarts zelfzorgmodules, medicijnen, psycho-educatie en e-health voorschrijven. Mocht dit niet voldoende zijn dan kan de huisarts iemand doorverwijzen naar de Basis- of gespecialiseerde GGZ.
  • Basis GGZ: deze vorm van zorg is bedoeld voor mildere, niet-complexe psychische problemen en aandoeningen. Hierbinnen speelt de zorgvraag, de wens van de patiënt en het behouden van de ‘eigen regie’ een belangrijke rol. Hierbinnen zijn verschillende behandeltrajecten mogelijk:
  1. Kort: korttraject met e-health en behandeling;
  2. Middel: middellang traject met e-health en behandeling;
  3. Intensief: intensief traject met consulten en behandeling bij een psycholoog/psychiater en e-health;
  4. Chronisch: langdurig traject met consulten en behandeling bij een psycholoog/psychiater en e-health.
  • Specialistische GGZ: wanneer de problemen na behandeling in de Basis GGZ nog niet zijn opgelost of de problemen ernstiger zijn, dan kan de huisarts doorverwijzen naar de gespecialiseerde (specialistische) GGZ. Er is dan vaak sprake van een zware en/of ingewikkelde psychische aandoening waarbij intensieve behandeling nodig is. Hierbij is begeleiding van een gespecialiseerde verpleegkundige (ambulante zorg) veelvoorkomend.
  • Langdurige GGZ: wanneer iemand langer dan drie jaar in behandeling en/of verblijf is bij een GGZ-instelling komt diegene terecht in de langdurige GGZ. Hierbij zijn de problemen dermate erg dat iemand voor lange periode intensieve hulp nodig heeft.
Verpleegkundige ziekenhuis

Detacheren in de GGZ

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging in je carrière? En wil je graag diverse projecten binnen de GGZ draaien? Dan is detacheren ideaal voor jou. Je komt bij ons in dienst en vervolgens ‘lenen’ wij jou uit aan een opdrachtgever. Hierdoor ga je bij verschillende projecten tijdelijk aan de slag en creëer je voor jezelf diversiteit en uitdaging. Verder kies je bij buro Nexus gegarandeerd voor werkgeluk. Wij stimuleren jou in jouw persoonlijke ontwikkeling én gaan speciaal voor jou op zoek naar dat ene project dat perfect bij jou past.

Ben je er toch nog niet helemaal over uit? Of wil je meer weten? Kom dan gezellig een keer vrijblijvend langs voor een gesprek. Hier vertellen wij jou alles over detacheren binnen de GGZ, buro Nexus en de mogelijkheden voor jou.

Vandaag op

de koffie...

Morgen een nieuwe uitdaging.
Zo snel kan het gaan bij buro Nexus.
Wanneer kom jij langs?





    Ja, ik meld me aan voor de nieuwsbrief